1. Al dente betyder tuggmotstånd. 2. Ansa betyder att man skär eller putsar bort allt o ät bart från ett livsmedel. 3. Fräsa betyder att man låter ett livsmedel koka i fett utan att få färg. 4. Gratinera betyder att man ger en maträtt färg och vacker yta under stark övervärme i ung eller i grill. 5. Sjuda betyder att man upphettar ett livsmedel i vätska som hålls under kokpunkten 98-99. 6. Om man ångar av något så häller man av kokvattnet och ställer kokkärlet utan lock på svag värme så att fuktigheten avdunstar.
1. För att maten ska behålla smak, näring och konsistens.
2. För att vattnet kan innehålla halter av koppar.
3. För att spara energi och för att inte avdunsta kokvätska. Undantagen är: korv, pasta och ägg.
4. Man kan koka med lock på och sjuda.
1. Grön och vit mögel, jästsvampar och mjölksyrabakterier.
2. Via händer, via luften, via toalettbesök och via felaktig temperatur vid tillagning och förvarning.
3. För att det är vid 8-40 plus grader som bakterier trivs och förökar sig.
4. Stafylocker kan finnas i näsa, mun och på händer och de bildar gift som orsakar mat förgiftning.
Campylobacter orsakar magbesvär. Bakterien sprids via kött som kyckling, gris, nöt och får.
Salmonella orsakar mag sjukdomar och hög feber. De kan smitta via osköljda livsmedel eller för låg upphättning.
6. Syret kan göra så att maten får dålig färg.
8. Genom att förvara den med ett äpple.
9. Kylen ska vara 2-6 plus grader och frysen ska vara 6-12 plusgrader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar