Etiketter

tisdag 3 september 2013

Estrar Labb raport


Material: Brännare, bägare, provrör, provrörsställ, klämma, metanol, etanol, propanol, pentanol,  ättiksyra, svavelsyra, pipett, anteckningsblock, penna och sudd. 

utförande: Vi började med att upphetta H2O med hjälp av en brännare sedan så hällde vi metanol, ättiksyra och svavelsyra i ett provrör. Efter det satte vi ner provröret i det upphettade vattnet för att bilda en reaktion. Vi gjorde sedan samma sak med etanol, propanol och slutligen pentanol. 

Resultat: 

Reaktionsformel
Resultat 
Metanol+ättiksyra
Lösningsmedel/salubrin
etanol+ättiksyra
Lacknafta
propanol+ättiksyra
piggelin/ tuttifrutti 
pentanol+ättiksyra
banan/ chocklad


Efter Metanolen och ättiksyran hade reagerat bildades en genomskinlig vätska som luktade lösningsmedel och salubrin, när etanolen och ättiksyran hade reagerat bildades också en genomskinlig vätska som luktade lacknaffa, när propanolen och ätiksyran reagerade bildades en orange vätska som luktade piggelin och tuttifrutti och slutligen när Pentanolen och ätiksyran reagerade bildades en röd vätska som luktade banan och chocklad. 

Slutsats: Estrarna som var skapade av etanol och metanol luktade dels väldigt likt och hade också väldigt lik färg. Detta beror på att metanol och etanol redan från början luktar och ser väldigt lika ut därför så blev även estrarna väldigt lika. Lukterna på estrarna blev också sötare desto mer kolatomer som fanns i alkoholen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar